Vinosadské chodníčky

Malokarpatské vinice sú jedinečnou príležitosťou pre nordic walking v okolí Bratislavy. Sú len pol hodinky cestou autom z hlavného mesta a okrem výborných podmienok na tento šport, poskytujú aj množstvo iných, ojedinelých zážitkov, kulinárske nevynímajúc.

Vinosady sú prvá obec za Pezinkom. Auto môžete zaparkovať hoci pri obecnom úrade. Na konci obce sa začína žltá turistická značka, ktorá vás privedie na Kamenicu a odtiaľ po červenej turistickej značke hoci aj na Homolu. To je ale oveľa dlhšia a náročnejšia vychádzka. Povieme si o nej neskôr. Terasovité vinice v bridlicovom masíve, striedanie obhospodarovaných a neobhospodarovaných viníc s ostrovčekmi typickej malokarpatskej flóry (lesíky, lúky porastené kvetmi) sú skutočne zážitkom po celý rok. Jar je samozrejme unikátna, plná životnej energie a bujarosti, ktorá sa postupne derie na povrch najprv zeleňou tráv, bohatou kvetenou a neskou vegetáciou drevín, najmä listnáčov, vrátane divokých čerešní, šípov, tŕnok, hlohov, orgovánov, čremchy. Listnáče teraz vytvárajú v lese ľahký tieň nežnej zelene. Ešte tu nie je hustý, chladivý tieň letného lesa. Zato zem v tônistých vlhkých lesoch praje nežnej jarnej kvetene, zlatistému záružliu a aromatickému medvediemu cesnaku, s velikánskymi chrumkavými listami kopijovitého tvaru.

Pre vyznavačov severskej chôdze je tu okrem estetických zážitkov ešte jedna nesporná výhoda: vinice a lesné cesty sú husto poprepletané, takže sa tu na malom území môžete baviť hoci aj pol dňa, koľko sa vám chce chodiť. Terén je len mierne zvlnený a strieda sa povrch. Nemusíte sa obávať, že sa vo viniciach a okolitých lesoch stratíte. Cestičky sú poprepletané, ale všetky vedú späť do obce, alebo k turistický značkám (žltej a červenej).

Ak sa chcete zdržať dlhšie, prípadne sa po prechádzke posilniť, vrele doporučujeme návštevu reštaurácie Karpaty. Okrem dobrých jedál sa tu dá celkom prijemne posedieť a porozprávať s majiteľom a šéfkuchárom, ktorému záleží na spokojnosti hostí.

Táto mapa našej ostatnej trasy vám dozaista pomôže pri výbere vlastnej vychádzky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.